Budoseura on perustettu vuonna 2017. Tulimme siihen lopputulokseen, että käytännön kamppailutaitoja eli ”arkipäivän itsepuolustusta” täytyy olla mahdollista harjoitella myös Hyvinkäälläkin. Opetettavat ja harjoiteltavat kamppailutaidot sekä tekniikat pohjautuvat perinteisen karaten oppien mukaan, mutta useiden muiden lajien käytännöllistä tarkoitusta pois sulkematta. Opetuksessa käytetään moderneja opetusmetodeja ja nykypäivän valmennustietoutta. Seuramme ohjaajilla on vuosien pitkä kokemus Shotokan ja Koryu-uchinadi tyylisuunnista. Pääpaino on itsepuolustustaidon kehittämisessä ja kokonaisvaltainen ymmärrys aseettomasta kamppailusta sekä taito soveltaa oppimansa tilanteessa kuin tilanteessa.
Koryu Uchinadi
Koryu Uchinadi pohjautuu Hanshi Patrick McCarthyn laajoihin tutkimuksiin kamppailun historiasta Okinawalla, Kiinassa ja Japanissa ja laji on hänen näkemyksensä siitä, millaista harjoittelu väkivallantekoja vastaan puolustautumiseksi olisi aikoinaan voinut 1800-luvun Okinawalla olla. Ihmiskeho ei ole oleellisesti muuttunut tultaessa 2000-luvun Suomeen. Samat voimantuoton periaatteet ovat yhä relevantteja, nivelet liikkuvat edelleen tiettyyn suuntaan ja iskut kannattaa yhä kohdistaa kehon heikkoihin paikkoihin. Kuitenkin siinä missä moni kamppailulaji pyrkii pysymään muuttumattomana, Koryu Uchinadi on jatkuvassa muutoksessa. Kyseenalaistaminen on sallittua. Esimerkiksi vapaaottelun, lukkopainin ja brasilialaisen jujutsun leviäminen ovat paljastaneet tehokkaita kamppailutekniikoita, joita ei kannata jättää hyödyntämättä. Nimensä mukaisesti Koryu Uchinadi pohjautuu vanhaan okinawalaiseen kamppailuperinteeseen, mutta ei pysähdy paikalleen vaan omaksuu ennakkoluulottomasti moderneja toimiviksi havaittuja tekniikoita ja harjoitustapoja.
Toimiva kamppailulaji
Koryu Uchinadissa ei harjoitella kärrynpyöriä, miekkailua tai muodollisia askelotteluita. Vaikka tällaiset harjoitteet ovat näyttäviä ja epäilemättä hyvää liikuntaa, on niillä varsin vähän tekemistä aseettoman kamppailun kanssa. KU:ssa näyttävyys on toissijaista ja toiminnallisuus ratkaisee. Tekniikat voivat olla rumia ja epäreiluja, kunhan ne toimivat. KU:n pariharjoitteissa hyökkäykset ovat mahdollisimman todenmukaisia, eivät jäykän muodollisia. Tyylin erikoisuus ovat virtaavat pariharjoitteet, tegumit, joiden avulla saadaan tehtyä kymmeniä tai satoja toistoja lyhyen ajan sisällä. Niiden avulla tehokas reagointi saadaan ”menemään selkärankaan”. Pidemmissä virtaavissa harjoitteissa, futari geikoissa, tilanteet muuttuvat nopeaan tahtiin ja harjoittelija oppii reagoimaan spontaanisti vastustajan kehon liikkeisiin. Jos tekniikka epäonnistuu, on seuraava jo varastossa.
Tavoitteena monipuolinen kamppailija
Koryu Uchinadin tavoitteena ei ole kasvattaa robotteja, jotka kaikki tekevät asiat samalla tavalla. Ihmiskehot ovat erilaisia: meitä on pitkiä, lyhyitä, atleettisia ja vähemmän atleettisia, hyväkuntoisia, huonokuntoisia ja niin edelleen. Se, mikä sopii jollekin, ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Pitkä- ja lyhytjalkaisen ihmisen pakottaminen muodon vuoksi samaan asentoon voi olla mieletöntä. Sen sijaan tavoitteena on, että vuosia treenattuaan jokainen harrastaja tuntee omat vahvuutensa ja heikkoutensa ja löytää oman, tehokkaan tapansa kamppailla.
Siinä, missä monia budolajeja sitovat tiukat ottelusäännöt, ei KU:ssa ole sääntöjä. Kamppailijan on pystyttävä toimimaan kaikilla osa-alueilla: lyönti- ja potkuetäisyydellä, pystypaini- ja tartuntatilanteissa ja maassa. Siksi Koryu Uchinadissa harjoitellaan ottelua sääntöjä vaihdellen ja lajiin kuuluvat niin pitkän etäisyyden lyönti- ja potkutekniikat, sidonnat, pystypaini, maahanviennit ja matossa kamppailu. Kokeneen KU:n harrastajan on helppo vierailla miltei minkä tahansa kamppailulajin harjoituksissa
Shotokan Karate
Karaten historia ulottuu pitkälle vuosisatojen taakse, kauas Kaukoitään. Shotokan-tyylisuunnan perustajana pidetään Okinawalta kotoisin olevaa Gichin Funakoshia, joka oli siviiliammatiltaan opettaja. Nuoruudessaan hän oli taistelulajien tunnettujen ja tunnustettujen opettajien oppilaana. Funakoshi sai vuonna 1917 kutsun saapua Japaniin esittelemään karatea, joka hyväksyttiin virallisesti budolajiksi 1920-luvun alussa. Näin tyylisuuntamme maailmanvalloitus saattoi alkaa. Karaten historiasta voi ammentaa lisätietoa internetistä esim. hakusanalla ”Shotokan”.Karate on muuttunut vuosisadan saatossa paljon. Kovia tekniikoita on riisuttu lajista pois tai ne on piilotettu karaten katoihin niin tehokkaasti, että niiden löytäminen on miltei mahdotonta. Vai onko sittenkään…